Saturday, 29 September 2012

Taj Mahal

Assalamualaukum..

Semester ni aku amik subjek TGT.. TGT stand for Tour Guiding Technique. Lecterur aku dah arrange kan tempat untuk kitorang buat practical test.. Practical test buat dekat Tropical Village dan miniature yang aku dapat ialah Taj Mahal, India. Partner in crime aku adalah Iqmal..




The way aku present Taj Mahal is by asking them what they want to know (2 ways communication) instead of buat story telling pasal history Taj Mahal.. Quote from my lecterur,I boleh google je history tempat-tempat tu. Lagipun masa aku pretend jadi tour guide tu dah hampir tengah hari... Cuaca panas, badan letih so it's not suitable la kalau aku buat story telling dekat tourist aku... Nanti tourist hilang focus and boring! 


Nampak tak sisi tak berapa nak profesional aku? Dengan tuala gaya peladang tegar di leher, sandang beg gaya ibu-ibu hamil.. Tak bersopan santun.. Malu mak mertua tengok *eh eh eh* Yang aku tak fahamnya kenapa aku pose meliuk lentok semacam je ni? *emo dengan diri sendiri*

Tourist menawan dari Bangladesh!
Banyak benda kena improve.. Dari segi props, dress code. ethics, time deliver information and many more.. Hopefully masa LI nanti, banyaklah benda aku dapat belajar.. 

p/s: Running Race DUP 3B

Wednesday, 26 September 2012

Tuesday, 25 September 2012

Tropical Village, Ayer Hitam

Assalamualaikum..

Siapa tahu akan kewujudan tempat ni? Mesti ramai yang tak tahukan.. Tropical Village ni dekat area Ayer Hitam, berdekatan dengan kawasan rehat bus Transnasional.. Tempat ni menarik tapi macam dah terbiar sikit sebab maintenance tak jaga..


Dalam ni ada banyak miniature binaan/bangunan yang famous all over the world.. Kitorang datang pun hanya untuk settlekan assignment so tak banyak la yang dapat kitorang explore... 

KL Twin Tower, Malaysia

Next destination is Melaka...


Lepas tu bergerak pula ke Italy.. 


mentang-mentang leaning tower, semua pun nak leaning jugak!
Than lalu depan Jeju Island, Great Wall of China, Kincir Angin, Taj Mahal, Eiffel Tower, Pyramid and Hollywood too.. Ada jugak miniature yang tak sempat kitorang terokai sebab masa tak cukup..


Eiffel Tower
Hollywood babeyh!
Selain tu, kalau yang bercintan cintun tu boleh la datang ambil gambar sepouas hati dekat Taman Cinta.. Suka hati je Zara si buntal ni bagi namakan!


angsa tunggangan!
Kalau aku dengan Afifa memang dah tak ghupe Taman Cinta sebab tu angsa pun jadi kuda! Playground untuk kanak-kanak pun ada..


Nampak tak tahap kecomelan kelapa tu dengan aku?  Kat sini jugak ada rumah hantu, dinosour train la.. Bak kata Pak Nil 'macam-macam ada'..  Our next destination is Zen Xin Organic Farm... Yang tu kena tunggu next post la ye :)

Till then, assalamualaikum, nite dan selamat beramal!

p/s: Tour guide Taj Mahal 

Monday, 24 September 2012

Latihan Industri

Assalamualaikum..

Alhamdulillah! Dapat dah tempat nak buat LI.. Berharap dapat lah menimba ilmu pengetahuan sebanyaknya..    
Tak berharap sangat pun nak travel sampai oversea tapi kalau rezeki big bos nak bagi, kecik tapak tangan zara si buntal, sarang burung aku tadahkan..


p/s: semoga lembut hati En Ayah!

Sunday, 23 September 2012

Teaser: Sibu Island

Assalamualaikum..



Sometime, no matter how much I want for things to happen, all I can do is wait. And usually wait is the hardest part in my life so I decide to walk away and let the memories, the feeling buried and left on the island!

p/s: 'I really did love you' certa lama. 

Thursday, 20 September 2012

Berkenduri Berkahwin

Assalamualaikum..

Okay, tajuk macam apa je.. Sejak duduk Pasir Gudang ni dah jarang attend kenduri kahwin.. last kenduri kahwin aku pegi, kenduri kahwin Zura.. Sekarang dia dah ada baby dah! Hari tu Eyka ajak attend kenduri kahwin kawan mak dia dekat Kulai..

us
Cik Kiah & the gang
Ni lah dia rombongan cik kiah dari Pasir Gudang ke Kulai.. Mak Eyka macam anak dara tau.. Jelly betul! Apa rahsia? Kenduri ni lauk pauk dia semua masak sendiri.. Rewang lagi umpph dari kateringkan.. 

muka bahagia makan free :)
Pengantin sangat comel.. Tema wedding golden black.. Ala-ala arabian sikit design wedding dress dia!

Queen of the day :)
Jely tau semua orang cantik! Si zara hoihoi je pakai tudung jenahak dah ghuper ikan buntal je *nanges*

gambar takde kaitan dengan tajuk!
Before balik, semua pakat-pakat grab kak ipah nama diberi cikeboom cikeboom buat syarat nak amik gambar atas pelamin.. *keji tau

Nampak tak si buntal di situ?
Kak Ipah pun cantik jugak ni! Confuse tau sapa yang nak kahwin ni *hentak kaki hentak kaki* Last but not least, terimalah Si Buntal dan Mermaid.. 


p/s: Thank you sebab sudi bawak si buntal ni makan free kat kulai :)

Sunday, 16 September 2012

Running Man (RM)

Assalamualaikum...



Sapa tak layan Running Man.. Meh sini nak boooooooo0000 sama dia.. Aisyh, tak baik zara hoihoi... Depend on the individu tu la nak layan ke tak.. Tak kan nak paksa pulak... Tak baik tak baik zara hoihoi... Di hari yang mulia ini, janganlah kita sibuk nak pedajal orang... 

DUP 3B semester ni agak tak berapa nak betul otaknya.. Ni semua angkara RM.. RM lah penyebab segala-galanya.. Katakan sahaja! Mata panda, tak cukup tidur, urat kentut putus, buasir... RM lah puncanya... Tapi kerana RM, kami bersatu padu *ecewahh* Student DUP 3B menjadi semakin ceria dan hyper...

Jong Kookie
Mana taknya, otak semakin senteng kerana Running Man.. Segala aktiviti haruslah berasaskan RM... Perbualan harian juga harus bertemakan RM.. Bercamwhore jugak bercirikan RM.. Perjalanan pulang harus di isi dengan aktiviti RM.. Nama kumpulan untuk buat assingment juga berkonsepkan RM... Belum kira tarian, persembahan,  cheer for each group confirm berteraskan RM.. Nampak tak betapa kipas liat nak mati RM.. 

Easy sister
Game wajib main of course la ripped nametag.. Lepas tu semua bajet ada name tag kat belakang, siap defend habis-habisan.... Tak faham la! Terus confused dengan diri sendiri, apa yang aku sibuk defend ni?

p/s: cer kira ada berapa perkataan RM dalam entry ni?

Wayang & Nasi Lemak

Assalamualaikum..

Setelah semalaman tension tak dapat sewa kereta, akhirnya dapat juga sewa kereta hari Sabtu tu.. Kitorang keluar bertiga je sebab Faraa keluar dengan kawan carom dia.. Makanya, beronggeng la kami bertiga dengan kancil comel kesayangan ramai..


Kitorang plan pegi Jusco Tebrau tengok wayang je.. Resident Evil: Retribution pilihan qalbu. Tapi sebelum tu merayap dulu dekat AEON..

acu cuba try test!
eyka, ambiklah.. Hadiah dariku buatmu.. SWISS POLO original tau!
Lepas dah puas meronda dalam AEON, baru kitorang tengok wayang.. Dah habis tengok wayang, kitorang singgah Tesco Plentong. Nak beli barang untuk projek Hari Malaysia aku dengan Tasneem. Lepas tu dah tak tau sangat nak kemana, eyka ajak pegi makan Nasi Lemak Berlauk dekat Senibong..

Nasi Lemak Rendang Ayam
Sedap hingga menusuk jantung tertebuk poket... Makanan dia sedap tapi agak mahal bagi aku.. RM 6 untuk sepinggan tapi takpelah, puas hati... Makan pun kat tepi laut boleh nampak Singapore.. Orang korea pun makan nasi lemak ni tau! 

update status FB, tweet, instagram! what else?

p/s: Alhamdulillah.. Terima kasih...

Saturday, 15 September 2012

Small Shell di Pagi Hari

Assalamualaikum..

Hari ni nak kongsi satu rahsia.. Si Zara hoihoi dan Tasneem telah berkolobarasi dan menghasilkan sesuatu yang mampu membuatkan hidung kembang tigaratuslapanpuluhtigaperpuluhanempatlima inci.. Okay, kkitorang dah berjaya kecahkan dapur dengan jayanya.. *mak. sila terharu please*

Malas nak cakap banyak, nah amik resepi dan cuba sendiri! Okay yang itu tipu.. Nah tengok la gambar... Satu je aku nak pesan

"DONT JUDGE A BOOK BY ITS COVER
DONT JUDGE A FOOD BY LOOKING AT IT"


p/s: mission accomplished :) 

Thursday, 13 September 2012

Pn Norhayati Muslim

Assalamualaikum..

I'm sorry for not being with you this weekend. i always love you. Get well soon Pn Emak.. Get enough rest. I'm trully sorry :(

Monday, 10 September 2012

Nasihat

Assalamualaikum..

Recently, i have a simple and short conversation with my friend. Just two of us. Its sound like private conversation between me and her but actually takdelah private mana pun because we talk about random things.. She's been very honest to me about ME.. 



From that moment, I realize that I'm not perfect enough and keep on doing wrong things everyday and I need somebody that what we called FRIEND to advise and guide me when I make a mistake.. Somebody that what we called FRIEND, that always there beside me through thick and thin, support me, believe on me, lean on,encourage me to do better and not blaming me even I'm the one who make a mistake.

But sometime I do really need somebody that what we often called as ENEMY that always put a spot light on our tiny little mistake, stalk our social networking, spreading rumors and etc. See, how care our 'enemy' to us by doing all those shit?

'KEEP YOUR FRIEND CLOSE AND YOUR ENEMY EVEN CLOSER'

Friday, 7 September 2012

Decision

Assalamualaikum...

Since facebook always ask me what's on my mind so i decide to posted what's on my mind at that time.

" We're 19, big enough to make a  wise decision I think?"

As usual there a few yang like and drop a comment. Actually yang leave a comment tu seorang je tapi comment yang seorang tu tinggalkan lah yang buat aku realize something.

thank you :)


"Age is just a number and nobody perfect. Eldest than me pun boleh buat salah in making a decision apatah lagi aku yang baru 19 tahun kan."